Planujesz przyjęcie? Spodziewasz się gości, a nie wiesz, jakie posiłki podać? Co będzie najlepsze jako przekąska w upalne dni? Jakie przekąski zaserwować gościom? Nie muszą to być skomplikowane dania. Do przygotowania przekąsek możesz wykorzystać wiele różnego rodzaju ciekawych produktów, takich jak: kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy ogólnie kasze. Jeśli dalej zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, sprawdź nasze propozycje.

Planujesz przyjęcie? Spodziewasz się gości, a nie wiesz, jakie posiłki podać? Co będzie najlepsze jako przekąska w upalne dni? Jakie przekąski zaserwować gościom? Nie muszą to być skomplikowane dania. Do przygotowania przekąsek możesz wykorzystać wiele różnego rodzaju ciekawych produktów, takich jak: kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy ogólnie kasze. Jeśli dalej zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, sprawdź nasze propozycje.  

Tartinki z łososiem 

Składniki: 

  •   Ciemne pieczywo, 
  •   200 g twarogu, 
  •   4 łyżki jogurtu greckiego , 
  •   czarne oliwki, 
  •   łosoś wędzony w plastrach, 
  •   pomidorki koktajlowe, 
  •   świeży koperek, 
  •   sól, 
  •   pieprz 

Przygotowanie: 

Najpierw przygotuj kanapeczki – kromki przekrój na mniejsze lub wykrój ciekawe kształty z użyciem foremek do ciastek. Biały ser zmiksuj z jogurtem i powstałą masę nakładaj łyżeczką na chleb. Kawałki łososia (mogą być zwinięte w rulony), połówki oliwek i ćwiartki pomidorków nakładaj na serek. Całość posyp posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Na przygotowanie takich przekąsek będziesz potrzebowała jedynie kwadrans! 

Letnia sałatka z gruszką, orzechami i serem blue 

Składniki: 

  •   Gotowy mix sałat, 
  •   ser blue, 
  •   orzechy włoskie, 
  •   2 gruszki, 
  •   sos: oliwa, musztarda Dijon, woda niegazowana, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Przygotowanie: 

Sałatę umyj i umieść w misce, gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki, dodaj do sałaty. Ser rozdrobnij w palcach i posyp nim sałatę. Orzechy posiekaj i dodaj do półmiska. Przygotuj sos – 2 łyżki wody zmieszaj z 1,5 łyżeczki musztardy, dodaj odrobinę oliwy i całość wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed podaniem. 

Tarta z boczkiem i szparagami 

Składniki 

Ciasto: 

  •   210 g mąki, 
  •   100 g masła, 
  •   1 jajko, 
  •   szczypta soli. 

Farsz: 

  •   Pół pęczka szparagów, 
  •   czerwona cebula, 
  •   100 g boczku, 
  •   200 ml mleka, 
  •   3 jajka, 
  •   200 g serka topionego śmietankowego, 
  •   1 łyżka masła, 
  •   1 łyżka musztardy dijon 

Przygotowanie: 

Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Przygotuj farsz – cebulę razem z boczkiem podsmaż na maśle. Jajka, musztardę, mleko i serek topiony zmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyłóż na blachę i nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 1800 C przez 10 minut. Na spodzie ułóż cebulę z boczkiem i szparagi. Całość zalej kremową masą. Wstaw ponownie do piekarnika na 30 minut. 

Tortille imprezowe 

Składniki: 

  •   Pszenne tortille, 
  •   3 ugotowane na twardo jajka, 
  •   2 łyżki majonezu, 
  •   2 łyżeczki łagodnej musztardy, 
  •   suszone pomidory, 
  •   szczypiorek, 
  •   zielony ogórek, 
  •   rukola. 

Przygotowanie: 

Jajka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj majonez, sól, pieprz i musztardę. Całość rozgnieć widelcem. Krem rozsmaruj na plackach tortilli, na wierzch połóż rukolę, plastry ogórka i pokrojone w kostkę pomidory. Roladki zwijaj ciasno, następnie pokrój je na grube, 2-centymetrowe kawałki. Przekąski zepnij wykałaczkami, ułóż na ozdobnym talerzu i ozdób świeżą rukolą. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here