Planujesz przyjęcie? Spodziewasz się gości, a nie wiesz, jakie posiłki podać? Co będzie najlepsze jako przekąska w upalne dni? Jakie przekąski zaserwować gościom? Nie muszą to być skomplikowane dania. Do przygotowania przekąsek możesz wykorzystać wiele różnego rodzaju ciekawych produktów, takich jak: kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy ogólnie kasze. Jeśli dalej zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, sprawdź nasze propozycje.
Planujesz przyjęcie? Spodziewasz się gości, a nie wiesz, jakie posiłki podać? Co będzie najlepsze jako przekąska w upalne dni? Jakie przekąski zaserwować gościom? Nie muszą to być skomplikowane dania. Do przygotowania przekąsek możesz wykorzystać wiele różnego rodzaju ciekawych produktów, takich jak: kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy ogólnie kasze. Jeśli dalej zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, sprawdź nasze propozycje.
Tartinki z łososiem
Składniki:
- Ciemne pieczywo,
- 200 g twarogu,
- 4 łyżki jogurtu greckiego ,
- czarne oliwki,
- łosoś wędzony w plastrach,
- pomidorki koktajlowe,
- świeży koperek,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj kanapeczki – kromki przekrój na mniejsze lub wykrój ciekawe kształty z użyciem foremek do ciastek. Biały ser zmiksuj z jogurtem i powstałą masę nakładaj łyżeczką na chleb. Kawałki łososia (mogą być zwinięte w rulony), połówki oliwek i ćwiartki pomidorków nakładaj na serek. Całość posyp posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Na przygotowanie takich przekąsek będziesz potrzebowała jedynie kwadrans!
Letnia sałatka z gruszką, orzechami i serem blue
Składniki:
- Gotowy mix sałat,
- ser blue,
- orzechy włoskie,
- 2 gruszki,
- sos: oliwa, musztarda Dijon, woda niegazowana, sok z cytryny, miód, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyj i umieść w misce, gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki, dodaj do sałaty. Ser rozdrobnij w palcach i posyp nim sałatę. Orzechy posiekaj i dodaj do półmiska. Przygotuj sos – 2 łyżki wody zmieszaj z 1,5 łyżeczki musztardy, dodaj odrobinę oliwy i całość wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed podaniem.
Tarta z boczkiem i szparagami
Składniki
Ciasto:
- 210 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Farsz:
- Pół pęczka szparagów,
- czerwona cebula,
- 100 g boczku,
- 200 ml mleka,
- 3 jajka,
- 200 g serka topionego śmietankowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka musztardy dijon
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Przygotuj farsz – cebulę razem z boczkiem podsmaż na maśle. Jajka, musztardę, mleko i serek topiony zmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyłóż na blachę i nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 1800 C przez 10 minut. Na spodzie ułóż cebulę z boczkiem i szparagi. Całość zalej kremową masą. Wstaw ponownie do piekarnika na 30 minut.
Tortille imprezowe
Składniki:
- Pszenne tortille,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy,
- suszone pomidory,
- szczypiorek,
- zielony ogórek,
- rukola.
Przygotowanie:
Jajka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj majonez, sól, pieprz i musztardę. Całość rozgnieć widelcem. Krem rozsmaruj na plackach tortilli, na wierzch połóż rukolę, plastry ogórka i pokrojone w kostkę pomidory. Roladki zwijaj ciasno, następnie pokrój je na grube, 2-centymetrowe kawałki. Przekąski zepnij wykałaczkami, ułóż na ozdobnym talerzu i ozdób świeżą rukolą.