Warzywa są smaczne, ale na pewno jesz je przede wszystkim po to, by cały twój organizm mógł lepiej funkcjonować. Nie ma przecież zdrowszych produktów spożywczych na świecie. Nie da się stworzyć racjonalnej i właściwie zbilansowanej diety bez chociażby minimalnego dodatku warzyw. To bardzo dobrze, że powoli wprowadzasz je do swojego jadłospisu, a jeszcze lepiej, że zainteresowałeś się właśnie marchewką. Jest ona jednym z najzdrowszych produktów na świecie, który niemalże o każdej porze roku zachowuje wszystkie swoje właściwości.
Jakie witaminy ma marchewka?
Jeżeli wciąż tego nie wiesz, zaraz nadrobisz wszelkie braki. Zdobyte w ten sposób informacje jeszcze bardziej zachęcą cię do regularnego sięgania po marchewki. Na zdrowie!
Praktycznie wszystkim marchewka kojarzy się przede wszystkim z witaminą A. Na pewno coś w tym jest. Gdybyśmy mieli wyróżnić jedną jedyną substancję odżywczą, jakiej w marchewce jest najwięcej, byłaby to właśnie witamina A, czyli karoten – naturalny barwnik odpowiadający za pomarańczowy kolor warzyw. Co prawda twój organizm nie jest w stanie tak po prostu go wykorzystać, ale bardzo szybko przemienia go w retinol, który już potrafi zadziałać na twoje zdrowie bardzo pozytywnie. Wspiera on przede wszystkim narząd wzroku. Dba o to, abyś prawidłowo widział i o to, by twój wzrok nie ulegał pogorszeniu.
Witamina A jest też zbawiennym składnikiem dla wyglądu zewnętrznego. Regeneruje skórę od wewnątrz i oczyszcza ją od środka, dzięki czemu jest takim naturalnym środkiem zwalczającym trądzik oraz pokonującym wszelkie niedoskonałości cery. Po witaminę A powinieneś też sięgnąć w momencie spadku odporności. Dzięki niej twój układ immunologiczny będzie mógł się odbudować, by jeszcze lepiej radzić sobie ze zwalczaniem wirusów, bakterii i innych drobnoustrojów. A to wciąż nie wszystko! Witamina A ma jeszcze wiele ciekawych zastosowań, o których możesz sobie poczytać w Internecie, jeżeli tylko zainteresował cię ten temat.
Wracajmy jednak do naszej marchewki
Jakie witaminy ma marchewka? Na pewno zawiera karoten (przekształcający się w witaminę A), ale oprócz tego dostarcza ci przeróżnych witamin z grupy B. To prawdziwy ewenement. Głównym źródłem witamin z grupy B są bowiem różnego rodzaju mięsa oraz podroby, ewentualnie tłuste ryby, nabiał czy drożdże. Rzadko kiedy występują one w warzywach bądź owocach, ale akurat marchewka jest tym wyjątkiem potwierdzającym regułę. Jeżeli będziesz jeść ją codziennie, najprawdopodobniej spokojnie zaspokoisz swoje zapotrzebowanie na tiaminę.
Tiamina to po prostu witamina B1, która odpowiada za ogólny wzrost organizmu, wspieranie układu nerwowego, a także przemiany metaboliczne cukrów, dzięki którym uzyskujesz energię niezbędną do życia. Idźmy jednak dalej. Marchewka to także witamina B3, nazywana również witaminą PP bądź niacyną, czyli związek kluczowy dla zdrowej i dobrze funkcjonującej psychiki. Bez niego bardzo łatwo o rozwój depresji, która tak naprawdę nie musi mieć żadnej przyczyny. Jeżeli więc ostatnio czujesz się gorzej i sam nie wiesz, czym spowodowane jest twoje gorsze samopoczucie, spróbuj wprowadzić do diety większe ilości marchewki albo poszukaj innego naturalnego źródła niacyny (mogą to być np. drożdże bądź wątróbka).
Póki co dowiedziałeś się, że w marchewce występuje witamina A, witamina B1 oraz niacyna. Na tym jednak nie kończy się jej zawartość. Nawet niewielka ilość marchewki wprowadza do twojego organizmu całkiem przyjemne dawki witaminy K, której jedną z podstawowych funkcji powinieneś już bardzo dobrze znać. Odpowiada ona oczywiście za krzepnięcie krwi. Jej niedobór objawia się pod postacią częstych krwotoków z nosa, układu moczowego czy nawet układu pokarmowego.
Oprócz tego witamina K ma też fantastyczny wpływ na cały organizm, ponieważ wykazano, iż może ona zabijać bakterie i wirusy, a nawet zapobiegać chorobom nowotworowym. Teraz już wiesz, jakie witaminy ma marchewka i na pewno uświadomiłeś sobie, dlaczego warto po nią sięgać. Rób to zatem dosłownie codziennie. Marchewka na pewno ci nie zaszkodzi.