Gdy przechodzimy na dietę, lub gdy po prostu chcemy zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie, zwracamy dużą uwagę na to co jemy. Jednym z najważniejszych czynników są tłuszcze. Zarówno te, które dostarczamy sobie w posiłkach, jak i te, na których smażymy. Nie trudno się domyślić, że olej rzepakowy, czy olej słonecznikowy, na którym smażyły nasze babcie, nie należy do tych najzdrowszych. Jaki olej zatem wybrać ?
Najlepiej kokosowy. Lecz gdy wejdziemy do sklepu ze zdrową żywnością i popatrzymy na gigantyczny wybór olejów kokosowych, mamy mętlik w głowie. Jaki olej kokosowy wybrać, jest ich przecież tak wiele. Różnią się od siebie wyglądem i marką. Najważniejsze jest to, że te najzdrowsze, wcale nie są najlepsze. Najważniejszą kategorią w wyborze oleju kokosowego jest to, czy jest on rafinowany czy też nie. Jaka jest różnica ? Przede wszystkim, olej rafinowany nie posiada charakterystycznego zapachu ani smaku kokosa, więc można dodawać go do absolutnie każdej potrawy, wszystko na nim smażyć, można nawet dodawać go do czekolady ! Trzeba jednak zaznaczyć, że nie jest tak łatwo dostępny jak olej nierafinowany i jest on zazwyczaj półtora lub dwa razu droższy. Jednak, gdy zależy nam na smaku potraw, warto na tym nie oszczędzać.
Sam proces pozyskania takiego oleju, jest bardzo skomplikowany ponieważ polega na bardzo dokładnym odczyszczaniu go w wysokich temperaturach. Jednak podczas tego procesu, pozbawia się też go wielu składników odżywczych. Dzięki temu jest on, jak już wcześniej wspomniałam, bardziej uniwersalny w kuchni, lecz faktycznie, mniej odżywczy dla naszego organizmu. Zazwyczaj jest on też wiele bielszy, niż olej nierafinowany (ponieważ jest on mniej oczyszczony). Ten drugi typ oleju, uzyskuje się tradycyjną metodą, znaną już od wieków, mianowicie metodą tłoczenia. Dzięki temu, że w tym, procesie nie występuje wysoka temperatura, olej zachowuje koksowy aromat (co często jest zaletą, a nie wadą) oraz dużą część witamin i składników odżywczych.
Porównując dwa rodzaje olei, ten pierwszym rafinowany, ma dłuższą datę przydatności i można go przechowywać poza lodówką. W przypadku oleju nierafinowanego, trzeba trzymać go w chłodzie i stosunkowo szybko jełczeje, co może mieć wpływ na nasze wybory konsumenckie. Jednak olej kokosowy nie ma tylko jednego zastosowania. Nadaje się on nie tylko do działań w kuchni, ale też w łazience. Świetnie sprawdza się jako maska na suche i niszczące się włosy, ale też można z niego zrobić pastę do zębów czy serum na zniszczone i osłabione paznokcie, a nawet krem do rąk i stóp. nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie „jaki olej kokosowy ?”.
W kuchni rekomenduje użycie oleju rafinowanego, ze względu na charakterystyczny smak kokosa, który w wielu potrawach,szczególnie tych wytrawnych, nie jest pożądany. Natomiast do zabiegów kosmetycznych i pielęgnacyjny rekomenduje zakup oleju nierafinowanego, ze względu na jego odżywcze składniki, które szybko przenikają przez nasze włosy, skórę czy paznokcie. Oczywiście każdy z nas ma ograniczony budżet, to jasne.
Cena w zakupie takiego oleju też gra ważną rolę. Można kupić olej w mniszym słoiczku, przez co zapłacimy mniej i postaramy zużywać go mniej niż dotychczas używaliśmy oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Jednak z doświadczenia wiem, że oszczędzamy kupując produkty pełnowymiarowe. Możemy kupić półtoralitrowy słoik i mieć zapas oleju kokosowego na parę miesięcy. Ale gdzie taki olej kupić?
Na szczęście popularność oleju kokosowego w Polsce, jest spora, więc można go z łatwością dostać w każdym większym dyskoncie. Po ten lepszy jakościowo, musimy się wybrać do sklepów ekologicznych i ze sklepów z biożywnością. takie sklepy są usytuowane w centrum każdego większego miasta, więc z ich dostępnością, też nie będzie problemów. Mam nadzieję, że artykuł, pomógł i rozjaśnił trochę wątpliwości, jaki olej kokosowy wybrać”. Ważne by nasze wybory konsumenckie były zgodne z naszą etyką, nie szkodziły zdrowiu i nie szkodziły naszemu środowisk, co jest ważne przy zakupie ekologicznych produktów.