Marynowanie śledzi to tradycyjna metoda przetwarzania tej ryby, która pozwala jej zachować jędrność i smak. Mimo, że istnieje wiele różnych sposobów marynowania śledzi, wszystkie one opierają się na tym samym procesie – wymieszaniu składników marynaty i pozostawieniu ryby w mieszaninie przez jakiś czas. Oto kilka przepisów na marynowane śledzie, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy lubią wypróbowywać nowe przepisy.

Jak przygotować śledzie do marynowania?

Wiele osób zastanawia się, jak marynować śledzie. Nie ma nic prostszego niż tradycyjny przepis naszych babć i mam. Aby uzyskać delikatne i smaczne śledzie, należy je wymoczyć w mleku lub zimnej wodzie przez 5-6 godzin, a najlepiej całą noc. Aby pozbyć się nadmiaru soli, najlepiej posmakować kawałek ryby i ocenić, czy taki poziom soli nam odpowiada. Jeśli są za słone, należy je przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Następnie należy ostudzić przygotowaną wcześniej zalewę z octu i przypraw, takich jak ziele angielskie i liść laurowy.

Jak marynować śledzie?

Ryby wymoczone i osuszone należy pokroić na kawałki o długości 2-3 cm. Cebulę należy obrać, pokroić w piórka i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty, a następnie odsączyć. Warstwy cebuli i śledzi wykładać na przemian w dużym słoiku. Na wierzchu powinna znaleźć się ostatnia warstwa z cebuli. Następnie zalać to marynatą, szczelnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Śledzie można jeść po 24 godzinach, a najlepsze są po 2 dniach marynowania.

Śledź po kaszubsku

Ciekawym przepisem jest śledź po kaszubsku, który łączy w sobie słodycz śliwek z kwasotą octu. Filety śledziowe przygotować do marynowania, a następnie je osuszyć i pokroić w kawałki o wielkości 2-3 cm. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać cebulę i podsmażać ją na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Dodać śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz przyprawy. Zamieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodać łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Można też dodać więcej oleju. Cebulę i jej dodatki przełożyć do słoika, warstwa po warstwie układać śledzie i warzywa. Po przestudzeniu słoik zakręcić i odstawić do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już po drugim dniu, a w lodówce można je trzymać do 10 dni.

Specjały Magdy Gessler

Kiedy nie ma się ochoty na gotowanie, śledź od Magdy Gessler będzie idealnym rozwiązaniem. Specjały z restauracji U Fukiera sprawdzą się nie tylko na święta czy Sylwestra, ale także na każdą imprezę czy wyjątkowe przyjęcie. Śledź sherry w sosie z selera naciowego rozpływa się w ustach i zaskakuje łagodnością, a śledź sherry po polsku z antonówką to coś, co pokochają miłośnicy tradycyjnych, polskich smaków.

Każdy z zaprezentowanych przez nas przepisów jest prosty w wykonaniu i daje wspaniały efekt. Spróbuj samemu je przygotować i przekonaj się, jak pyszne mogą być marynowane śledzie. Nieważne, czy będzie to śledź po kaszubsku, czy śledź tradycyjny – efekt na pewno będzie pyszny. A jeśli nie przepadasz za gotowaniem, wyroby Magdy Gessler dostępne w sklepie https://delikatesy.ufukiera.pl/dania-w-sloikach przyjdą Ci z pomocą!

Delikatesy Magdy Gessler to szeroki wybór produktów najwyższej jakości oraz gotowych dań prosto z restauracji U Fukiera.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here